Abdülkadir Ömür mutluluğa ilk adımı atıyor Abdülkadir Ömür mutluluğa ilk adımı atıyor

Koronavirüs salgınına karşı geliştirdikleri Biontech aşısıyla dünya çapında tanınan Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, bir dava süreciyle baş başa. Aşının yan etkileri nedeniyle birçok kişi şikayetçi olurken, Şahin ve Türeci'nin kurduğu şirket yarın Almanya'da yargılanacak.

Kalıcı Hasar İddiaları ve Tazminat Talepleri

Dava, Almanya'nın Mainz kentinde görülecek ve başvurular üzerine açılan bir yargı sürecini temsil ediyor. Kadın bir sağlık çalışanı, aşı olduktan sonra kalp ritminde bozukluklar ve "beyin sisi" gibi rahatsızlıklar yaşadığını iddia ediyor. Tazminat talebi ise BioNTech'ten 150 bin euro (yaklaşık 3.7 milyon TL) şeklinde belirlendi. Benzer davalarda ise maddi kayıplar 1 milyon euroya kadar çıkıyor.

Başbakanın Ziyareti ve Hukuk Şirketlerinin Rolü

Davanın açılmasında etkili olan faktörlerden biri, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un BioNTech'in Marburg'daki tesisini ziyaret etmesi oldu. Scholz, bu ziyaret sonrasında ilaç firmalarının onay süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini savundu. Dava, Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller gibi hukuk şirketleri tarafından açıldı. Bu şirketler, daha önce Volkswagen diesel yakıt skandalında kazandıkları hukuki zaferlerle tanınıyor.

Covid-19 Aşılarının Yan Etkileri ve BioNTech'in Yanıtı

Son dönemde yapılan araştırmalarda Covid-19 aşılarının nadir de olsa yan etkileri olduğu ortaya çıktı. Nörolojik komplikasyonlar ve miyokardit gibi kalp sorunları yan etkiler arasında yer alıyor. BioNTech ise aşılarının güvenlik kontrollerinden geçtiğini ve yan etkilerle net bir bağlantı kurulamadığını açıkladı.

Sonuç ve İddiaların Reddi

Davanın sonucunda BioNTech'e doğrudan maddi bir zarar gelmeyecek olsa da Avrupa Birliği, aşı üreticilerini koruma altına alıyor. Bu durumda hükümetlerin suçlanabileceği belirtiliyor. Rogert & Ulbrich ve Casar-Preller hukuk şirketleri, insanların endişelerini sömürmek amacıyla dava açtıkları iddialarını reddediyor.