Ordu’da balkondan düşen 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti Ordu’da balkondan düşen 4 yaşındaki çocuk hayatını kaybetti
MÜSİAD Turizm Sektör Kurulu'nun MÜSİAD Trabzon Şubesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Trabzon’dan Dünyaya Turizm Zirvesi’ ana temalı Türkiye İstişare Toplantısı bugün yapılan törenin ardından sona erdi.
Dün yapılan çalıştay ve bugün yapılan panellerin ardından düzenlenen kapanış törenine, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç ile çok sayıda sektör bileşeni ve Trabzonlu STK temsilcisi katıldı.
Törenin açılış konuşmasını MÜSİAD Trabzon Şube Başkanı Mesut İskenderoğlu yaptı. İskenderoğlu, Bizde şehrimizde son dönemlerde gündem olan turizm konusunda neler yapabileceğimiz konusunda arkadaşlarımızla istişare ettik. Sonunda Genel Başkanımızın öncülüğünde şöyle bir yolculuğa çıkmaya karar verdik.
Dedik ki biz bu süreci sadece MÜSİAD üyeleriyle değil, şehrimizde, bölgemizde turizm alanında faaliyette bulunan STK’lar, Kamu Kuruluşları, Üniversitelerle neler yapabiliriz diye bir çok ziyarette bulunduk.
Belli aralıklarla toplantılar yaptık, istişarelerde bulunduk. Biz var olacak olan böyle bir zirveye gidiyoruz ama bu yolculukta biz istişare kültürü içinde bu süreci yönetelim. Bu süreç içinde bizleri gerçekten gönülden, hiç MÜSİAD ile uzaktan yakından, belki de kapısından içeri girmemiş bir çok insan bize fikirler verdi. Bu fikirler doğrultusunda 2. Gününü yaptığımız zirveyi yapmaya karar verdik. 100’e yakın konunun uzmanıyla çalıştay icra ettik.
Ortak değer olarak turizmi öncelikleyken insanlarla çalışma yaptık. Biz çalışma sonrasında rapor oluştu. Biz bunların takipçisi olacağız. Biz Trabzon’umuzda bundan önce de yapılan Çalıştay raporlarını inceledik. Bizim yaptığımız program zirve programı ama biz şuna inanıyoruz. Bundan daha yüksek zirvelere ulaşacağımızı düşünüyoruz.
Trabzon’umuza bölgemize doğrudan uçuş seferleri ne kadar fazla olursa, bölgemize o kadar daha fazla turist geleceği yönünde ortak kanaat var.
Turizm bakanlığımız mevzuat düzenlemeleri yaptı. Turizm konusunda her şey kurala bağlı olarak yürümesi gerektiğine yürekten inanıyoruz” dedi.
MÜSİAD Turizm SK Başkanı Murat Kundak, “MÜSİAD 14 bine yakın üyesiyle Türkiye ve dünya üzerinde 181 noktadaki şube ve temsilciliği ile içinde barındırdığı 16 sektör kurulundan bir tanesi de Turizm Sektör Kurulu. Turizm Sektör Kurulu, 100 civarında acentesi ve 60 binin üzerinde yatak kapasitesine sahip otelleriyle ülke turizmine katkı vermeye devam ediyor. Bizler turizm söktür kurulu olarak, ülke turizmine katkı sağlamak için marka şehirler adına şu ana kadar 10 ayrı şehre ziyaretlerde bulunduk ve onlara yol haritaları çizdik bunları da takip ediyoruz.
Ayrıca yurt dışından daha fazla turist getirebilmek için, farklı ülkelerde otellerimizi ve acentelerimizi organizasyonlar yapıyoruz. Dünden beri en çok konuşulan konulardan bir tanesi istihdam ve gençleri eğitimiydi. Biz MÜSİAD turizm sektör kurulu olarak, bir Turizm Meslek Lisesi’nin hamisiyiz. O çocukların ham maddi hem de manevi anlamda gelişimi, sektörle tecrübe kazanmaları için 7 / 24 yanlarında bulunmaya devam ediyoruz” diye konuştu.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Bu başlık için tebrik ediyorum. Trabzon’da turizmi konuşuyoruz. Trabzon’dan dünyaya turizm başlığı ile konuşuyoruz. Öyle bir şehiriz ki dünyaya bütün unsurları ile birebir hitap edecek kadar turizm şehirdir Trabzon..
O nedenle bu başlık için ayrıca tebrik ediyorum.
O başlığın altlıkları için çok zengin çalışmalar yapmak lazım. Trabzon, birçok yönleriyle tebarüz eden şehirdir. Bu yönlerimizi daha çok ortaya çıkarmak, gelişen trendimizin turizm olması hasebiyle bu alanda bu özellikleri öne çıkarmak hem de bu işin altlıklarını iyi hazırlamak gerekiyor. Konuştuğumuz konu sadece bir şehrin kalkınmasını, sadece bir şehrin gelişimini ilgilendiren bir konu değildir. Türkiye’nin turizm geliri son 20 yıla baktığımızda cari açığa en önemli katkı sağlayan gelir kalemlerinden bir tanesidir.
Kıymetli valimizin de açıklaması ile birlikte işin ehemmiyetine binaen arz etmek istiyorum. Tarım şehri olan Trabzon’umuzda geçen yıl rekoltenin yüzde 8 – 9’una tekabül eden üretimini yapan Trabzon’umuzda fındığın Trabzonlu tarım çiftçisine, üreticisine, getirisi 126 miyon dolarken, aynı geçen yıl sadece turizmden doğrudan ya da dolaylı olarak bu şehre giren para 1 milyar 76 milyon dolardır. Böyle önemli bir işi ortaya koymak, konuşmak, istişare etmek gerekiyor. Biz yerel yönetimler için de karşılama kapasitesi, sunumları, bütün bileşenlerini lokantacısından tutun, acentesine kadar herkesi daha bir bu işin farkındalığına eriştirebilmek, gerekiyor. Biz şuna inanıyoruz. Trabzon’a gelen her kişi yerli ya da yabancı döndükten sonra olumlu ayrılmışsa turizm elçisidir, olumsuz ayrılıyorsa kötü yönüyle şehrin tanıtımına katkı sağlamış oluruz.
Herkese hitap edebiliyoruz. Farklı inançların merkezleri var bu şehirde. Hatta farklı inançların mezheplerine dahil olarak da inanç merkezleri var bu şehirde. Yani biz sadece Sümela Manastırını değil Vazelon, Kuştul’u da öne çıkarmamız lazım. Dağ, yayla turizmini öne çıkarmamız lazım.
12 aya bu işi yayabilir miyiz. Yayabilmek için hangi alanlarda adım atmalıyız ki buna hitap eden önemli bir lokasyonumuz var. Kayak merkezi projemiz var. Çakırgöl Kayak merkezi projemiz var. Aynı inanç merkezi olan Sümela Güzergahında. Bu alanlarımızı zenginleştirelim.  Ama bu manada da işin bütün bileşenlerini hep beraber bu işin sorumluluğunu yüklenerek, bu işten sadece önleyici tedbirlerle veya belediye icraatları ile çözülecek işler değil. Bütün bileşenler hepimiz adeta seferberlik ruhuyla, hem şehrin ekonomiisi, hem ülkenin ekonomisine doğru, en çok arzu edilen bir yatırım çekmekse doğrudan geliyor” dedi.
Müsiad Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Malumunuz İsrail, insan haklarına ve uluslararası hukuka hiçe sayarak, Filistin’de on yıllardır barbarca bir işgal ve ayrımcı politika izliyor. En son Gazze’de 7 Ekim’den bu yana işlediği soykırım ve katliam ise tüm kırmızı çizgileri ve insanlık vicdanının deriden yaralamıştır. ABD ve bazı batı ülkelerini arkasına alarak İsrail’in gerçekleştirdiği bu barbarca soykırımı, çocukları, gazetecileri, insanı yardım kuruluşlarını katleden İsrail’i ve onun destekçilerini buradan bir kez daha lanetliyorum ve kınıyorum.
Adalet ve barış üretemeyen mevcut uluslararası sitem iflas etmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle dünya 5’ten büyüktür diyordu. Gazze’deki hadiselerden sonra artık dünya 1’den büyüktür demeliyiz. Evet 1 ülke ve ona hükmeden irade, tüm insanlığı ve tüm dünyayı kaosa sürüklüyor. Bu zihniyet, BM Genel Kurulunun 25 Mart’ta aldığı acil ateşkes kararını hiçe sayıyor, yok hükmündedir diyor. Bundan sonra bu zihniyete karşı atılacak en önemli adım ekonomik ambargo olmalıdır. Dünyada ilk defa hükümetimizin aldığı 54 ürünün ihracatına getirilen kısıtlama kararının, geç ama önemli bir adım olduğunu düşünüyoruz. Diğer tüm dünya ülkelerinden de benzer adımlar bekliyoruz.
Adil bir dünya mümkündür. Ve bu dünyayı inşallah dünyanın vicdan sahibi insanları yeniden inşa edecektir. Bunun ayak seslerini dünyanın her tarafındaki protestolardan duyuyoruz. Umuyor ve diliyoruz ki bu soykırım, bu vahşet bir an önce sona erer.
Turizm sektörünün masaya katıldığı Türkiye istişare toplantımızda dün ve bugün çok kıymetli isimleri dinledik.
Bugün aslında Trabzon’daki turizm hareketliliğini konuşuyoruz ama bir yandan da ülkemizin turizm çeşitliliğin geliştirmek adına neler yapabileceğimizi konuşuyoruz. Turizm potansiyelini arttırmak adına nasıl hareket etmeliyiz, mevcut yatırımlar üzerine neler eklemeliyiz bunları da analiz edip hep birlikte değerlendiriyoruz. İstanbul ve Antalya gibi belli başlı turistik şehirlerimiz ön plana çıksa da Türkiye’nin her şehri ayrı bir kültürel güzellik ve turizm potansiyelini içerisinde barındırıyor. 18 ilimizin her birde turistik özelliklere sahip doğal ve tarihi kültürel zenginlikleri mevcut. Ülkemizin en büyük avantajlarından biri 12 ay turizm konseptine son derece uygun bir coğrafyaya ve tarihi zenginliğe sahip olmasıdır. Önemli olan husus bizlerin bu zenginliği nasıl sunacağız ve turizm yatırımına nasıl dönüştüreceğimizdir. İnşallah turizm sekötüren katkı veren sizlerin de gayretleriyle önümüzdeki günlerde ülkemizdeki turizmi n yükselişini hızlandıracağız. Bizler de bu konuda MÜSİED OLARAK elimizden gelen gayreti gösteriyor, ilerleyen dönemlerde de üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuz ifade etmek istiyorum.
ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili, muhteşem coğrafyası ile tarihi ve doğal güzellikleri ile adeta turizm cennetidir. 4 mevsimi aynı anda yaşanan iklimi, onlarca farklı turizm çeşidine ev sahipliği yapabilecek kapasitesi, güler yüzlü ve misafir perver insanı ile her zaman ön planda olmuştur.
Bu yönleriyle Türkiye keşfedilmeye bekleyen hazine gibidir. Ülkemizde doğa turizminden kış sporlarına, sağlık turizminden gastronomi, kültürden kongre ve toplantı turizmine kadar onlarca çeşit turizm bir arada yürütülmektedir.
Bizler ise turizm yatırımları ile oda ve yatak kapasitelerine artışı, yetişmiş hizmet sektörü insanımızla bunu her geçen yıl daha da geliştirmeye arttırmaya gayret ediyoruz.
2023 yılında yaşadığımı asrın felaketine rağmen Allah’a şükürler olsun turizm açısından son derece verimli bir yılı geride bıraktık.
Yıl sonunun 57 milyona yakın ziyaretçi sayısı ile kapattık. Bu sayı ülkemizin turizm açısından yeni bir rekordur. Bu yıl inşallah ziyaretçi sayısını 60 – 65 milyona yükseltmeyi hedefliyoruz. Trabzon ilinin özelinde düşündüğümüzde ise son yıllarda turizmde önemli bir artış kaydetti.
2023 te Trabzon’da konaklayan yerli ve yabancı turist sayısı yüzde 38 artarak 1 milyon 320 bin seviyesine yükseldi. Bu artış olumlu olduğu kadar aynı zamanda da çarpıcı bir seviyede. İnşallah sonraki yıllarda da hem turist sayımızda, hem de kapasite artışımızdaki gelişmeler olumlu seyretmeye devam eder.
Ülke olarak bir seçimi daha geride bıraktık. 31 Mart’ta gerçekleşen Mahalli idareler seçimi, ülkemiz ve vatandaşlarımız için tekrar hayırlı olsun. Kazanan tüm belediye başkanlarını tebrik ediyor başarıla diliyorum. MÜSİAD olarak bundan sonra geçireceğimiz seçimsiz 4 yılda ana odağımızın ekonomi, düşük enflasyon ve sürdürülebilir büyüme olması gerektiğine inanıyoruz. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesini hedeflendiği sıkı para ve maliye politikasını yanı sıra, bu dönemde ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için orta vadede planda belirtilen öncelikli yapısal reformların hayata geçirilmesi çok büyük önem arz  ediyor.
Bizler MÜSİAD iş adamları olarak önümüzdeki donemde ülkemizin üretim, ihracat ve büyüme odaklı üretim sürecinin devam edeceğine, bir ve beraber olarak önümüzdeki bu dönem en verimli şekilde geçireceğimize inanıyoruz.
Türkiye felakete rağmen, ayakları üzerinde duran siyasi ve ekonomik istikrarı yakalayan ve sürekli büyüyen bir ülke olarak bölgesinde güvenli bir liman olmaya devam etmektedir. Son 20 yılda atılan adımlar artık sonuç veriyor. Ve savunma sanayisinden enerjiye sağlıktan ulaşıma kadar pek çok sektörde ülkemiz devasa hamleler yapıyor. Türkiye büyük bir sıçrama döneminin arifesinde. Sabırlı ve kararlı olursak bu tarihi hamleleri hep birlikte yaşayacağız. Adım adım sözü tesirli ve güçlü Türkiye vizyonu ile hedeflerimize birer birer ulaşacağız inşallah.
Dünya kritik ve tarihi dönemlerden geçiyor. Çok kutuplu dünyada yeni düzen arayışını olduğu günümüzde Türkiye artık oyunun parçası değil oyun kurucu ülke olarak temayüz ediyor.
Dün yine bu salonda kamudan akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden ve turizm sektöründe faaliyet gösteren iş adamları ve profesörlerden oluşan 100’ün zerinde katılımcının iştiraki ile çalıştayı gerçekleştirdik.
1. Başlık: Sürdürülebilir turizm politikası. Karadeniz’in doğal ve kültürel mirasını koruyacak sürdürülebilir turizm politikalarının geliştirilmesi önemlidir. Eko turizm aktiviteleri teşvik edilmeli ve çevresel etki değerlendirmeleri yapılarak turizmin doğaya zarar vermemesi sağlanmalıdır.
2. Alt yapıların geliştirilmesi: Bölgenin turizm alt yapısını iyileştirmek için ulaşım ve konaklama gibi yerel hizmetlerde modernizasyon yapılmalı. Özellikle kırsal ve dağlık alanlarında ulaşım ağlarının geliştirilmesi, turistlerin daha erişebilir deneyim yaşamasına sağlayabilir.
3. Kültürel mirasın pazarlanması: Karadeniz’in doğal kültürel mirası, daha fazla turist çekmek için etkili bir şekilde pazarlanmalı. Yerel festivaller, sanat gösterileri ve gastronomi etkinlikleri gibi kültürel ögelere ön plana çıkarılmalıdır.
4. Dijital Pazarlama Stratejileri: bölgeyi ulusala ve uluslararası arenada tutmak için dijital pazarlama ve sosyal medya stratejilerinden yararlanılmalı. Çekici ve etkileyici içeriklerle potansiyel ziyaretçilere ulaşılmalı.
5. eğitim ve eğitim Programları: Turizm sektöründe çalışacak yerel halkın eğitimi, hizmet kalitesini arttırarak turist memnuiyeti yükseltebiliriz. Eğitim programları düzenlenmeli.
6. Çok dilli destek. Karadeniz bölgesini ziyaret edecek yabancılar için çok dilli destek sunulmalı. Bu tiritlerin bölgeye daha iyi keşfetmelerine ve yerel kültürlerle bağlantı kurmalarına olanak sağlayacaktır” dedi.
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Bacasız sanayi olarak nitelenen turizm, sektör olarak ülkelerin en önemli gelir kaynaklarından biri olmanın yanı sıra, değişik kültürlerin tanışıp kaynaşması ve uluslararası barışın tesis edilmesi en kestirme yoludur. Sahil bölgeleri ve arkeolojik değeri olan bölgelerin yanında inanç, sağlık, spor, gastronomi ve sanat alanları da turizm bakımından ciddi önem arz etmekte ve uluslararası ilişkilerin gelişiminde göz ardı edilemeyecek katkılar sağlamakta.
Cennet vatanımız Türkiye’miz turizm açısından bakıldığında en avantajlı ülkelerin başında geliyor. 2 katının buluşma noktasında yer alması, boğazları, 3 tarafı kuşatan denizleri, tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri ve 4 mevsim  iklimi ile ülkemiz cennet gibi vatan.
Coğrafi konumu, doğal güzellikleri, özgün mutfağı, iklimi, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile Trabzon’umuz, ülkemizde turizm sektörünün en önemli duraklarından biridir. Şehrimiz 4 bin yıllık tarihi ile kadim kentlerden biri olmasının yanı sıra, kültürel ve sanatsal anlamda geçmişinde iz bırakan medeniyetlerin birikimini günümüze kadar yaşatması bakımından bölgemizde merkez olma konumunu sürdürüyor.
Özelikle son yıllarda turizmin parlayan yıldızı olmuş ülkemize hatırı sayılır turizm girdisi sağlamıştır. Trabzon’umuzda 2023 yılı içinde 164 farklı ülkeden 706 bin 532 konaklama yapılmış. İç turizmde konaklama yapan 612 bin kişi ile toplam konaklama sayısı,
İlimize aynı yıl 66 ülkeden 3856 uçak seferi düzenlenmiştir. İlimizde 244 turizm işletme belgeli tesis toplam 17 bin 642 yatak
Kamu ve özel sektör olarak gerekli hazırlıklar yapılmış durumdadır. Sezona hazır şekilde misafirlerimizi ağırlamayı bekliyoruz. İnşallah ülkemiz ve şehrimiz olarak verimli ve bereketli bir sezon geçirenimizi ümit ediyorum.