Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, kızamık son derece bulaşıcı ve ciddi bir viral hastalıktır. Uzmanlar, hızla artan kızamık vakaları konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, kızamıktan korunmanın tek yolunun aşı olduğunu belirtiyor.

Aşının Önemi

Kızamık aşısı 1963 yılında piyasaya sürülmeden önce, büyük salgınlar yaşanıyor ve yılda yaklaşık 2.6 milyon kişi hayatını kaybediyordu. Ancak yaygın aşılama kampanyaları sayesinde kızamık salgınları önlendi.

Kızamığın Kaynağı ve Yayılma Yolu

Kızamık, paramiksovirüs ailesinden bir virüs tarafından neden olunan bir hastalıktır. Doğrudan temas ve hava yoluyla kolayca bulaşır. Virüs solunum yollarını enfekte eder, ardından vücuda yayılarak ciddi hastalıklara, komplikasyonlara ve ölüme yol açabilir.

Uzmanlar Uyarıyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şirin Seçkin, kızamığın ciddi bir hastalık olduğunu ve neredeyse koronavirüsten daha fazla ölüme neden olduğunu belirtti. Kızamık aşısının tek dozunun bile yüzde 95 koruma sağladığını vurgulayan Seçkin, ikinci dozun yapılmasıyla koruyuculuğun daha da arttığını ve hayat boyu koruma sağladığını söyledi.

Kızamık Belirtileri ve Yayılma

Kızamık solunum yoluyla kolayca bulaşabilir. Toplu taşıma araçları, okullar ve kalabalık ortamlarda kızamık hastası olan bir kişiden korunmak neredeyse imkansızdır. Enfeksiyon kapıldıktan 7-14 gün sonra ilk belirtiler ortaya çıkar. Yüksek ateş, eklem ve kas ağrısı, kusma, öksürük, nezle, gözlerde iltihap, göz etrafında şişlik, ishal gibi belirtiler görülebilir. Ardından döküntü başlar ve hastalığın teşhisi kolaylaşır.

Aşı Karşıtlığı ve Artan Vakalar

Son zamanlarda kızamık vakalarındaki artışın temel nedenlerinden biri de aşı karşıtlığı olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, pandemi döneminde aşı karşıtı kampanyaların etkili olduğunu ve insanlarda aşılara güvensizlik oluştuğunu belirtti. DSÖ, pandemi döneminde 25 milyon çocuğun kızamık aşısının eksik olduğunu açıkladı. Bu eksiklik devam ederse vakaların artmaya devam edeceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, kızamık hastalığının görülmemesi için aşılanma ve sürü bağışıklığının önemine vurgu yapıyor.

Abdülkadir Ömür mutluluğa ilk adımı atıyor Abdülkadir Ömür mutluluğa ilk adımı atıyor
Kızamığın Riskleri

15-20 yaşını geçen kişilerde her türlü virütik hastalığın daha ağır seyrettiği ve ölüm riskinin arttığı belirtiliyor. Tedavide seçeneklerin sınırlı olduğu ve hastaların ciddi komplikasyonları önlemek için yoğun bakıma ihtiyaçları olabileceği belirtiliyor.

Aşılama ve Yaş Sınırlamaları

Aşısı olmayan her yaş grubundaki bireylerin aşılanabileceği ifade ediliyor. Aşı durumu bilinmeyen kişilerin tekrar iki doz aşı yapmaları öneriliyor. Hamile veya hamilelik planlayan kişilere canlı aşı yapılamaz, ancak aşılanan bireylerin en az 3 ay geçtikten sonra hamile kalmaları öneriliyor. Kemoterapi, radyoterapi gören kanser hastaları ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilere canlı aşılar yapılamaz.